Wat kost een kunstgebit?
Een groot deel wordt in Nederland vergoed door de basisverzekering, echter een deel ook niet. En ook een kunstgebit komt ten laste van uw eigen risico. Lees meer hierover op onze vergoedingenpagina, dan wordt u alles duidelijk.
Ik ben verzekerd bij Zorgverzekeraar X. Is dat een probleem?
In principe kunt u altijd bij ons terecht, echter vraag even van tevoren of wij een contract hebben afgesloten met uw zorgverzekeraar. Dat zorgt voor de meest gunstige tarieven en vergoedingen.
Is een verwijzing van een tandarts noodzakelijk?
Nee, een tandprotheticus is gediplomeerd en mag volledig zelfstandig werken. Er wordt wel samengewerkt als er sprake is van implantaten en/of het trekken van tanden/kiezen.
Behandelingen
Wij leveren kwaliteit en dat weten onze patiënten die u voorgingen. Maar kwaliteit heeft nu eenmaal tijd nodig. Wij werken dan ook op afspraak, om zodoende met zorg en aandacht uw nieuwe prothese aan te meten. Het intake-gesprek kan meestal op korte termijn plaatsvinden, gemiddeld genomen binnen één a twee weken. Wij werken niet met wachtlijsten. Als u besluit de behandeling te starten na het intake-gesprek, dan plannen wij direct alle afspraken voor u in, zodat u direct weet waar u aan toe bent. Maar komt u gerust eens vrijblijvend bij ons langs om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen en op welke termijn.
Voor een volledige prothese moet u gemiddeld vier keer komen, afhankelijk van de situatie. Vanwege onze digitale manier van werken zijn meerdere afspraken te combineren, en zijn er dus in veel gevallen geen zes afspraken meer nodig. Uiteraard heeft u alle inspraak op het uiterlijk van de prothese, en zullen wij uw wensen zo veel mogelijk proberen mee te nemen in het maken van uw prothese.
Dit verschilt natuurlijk sterk per individu. Maar ons algemene advies is eens in de vijf tot acht jaar een nieuwe gebitsprothese aan te laten meten. Vaak bemerkt u het zelf ook wel: de prothese gaat los zitten, er ontstaan pijnlijke plekken in de mondholte of u merkt dat de kiezen langzamerhand verslijten. Neem in dat geval contact met ons op. Misschien is een kleine aanpassing eerst wel voldoende.
Natuurlijk, het is uw aangezicht en behandeling. Wij zullen u zoveel mogelijk adviseren in deze. Heeft u specifieke wensen over plaatsing en kleur, bespreek het met ons tijdens het intake-gesprek. Wij houden absoluut rekening met uw wensen.
Onderhoud
Is uw prothese door welke reden dan ook niet meer te gebruiken? Wij repareren uw prothese snel en vakkundig! Probeer a.u.b. niet zelf om de prothese te herstellen! De kans is groot dat u de prothese verder beschadigt en de pasvorm nog meer verloren gaat. Wij doen regelmatig reparaties voor patiënten; het is ons werk. Dus bel ons snel voor een oplossing.
Ja, dat is het beste. Uw kaken hebben op een dag heel wat te verduren. Het is dan ook raadzaam om uw prothese niet continu te dragen en uw kaken de nodige rust te geven. Overdag worden ze immers afgesloten door de prothese. En in de nacht worden uw kaken dan weer van bloed en zuurstof voorzien. ’s Nachts willen mensen ook nog wel eens tandenknarsen, door de prothese ’s nachts uit te doen worden uw kaken minder belast en zullen deze minder snel slinken. Uw prothese kunt u dan het beste bewaren in een prothesebakje met water om uitdroging te voorkomen.
Het is belangrijk dat u uw prothese naar iedere maaltijd goed schoonmaakt. Na een paar uur dragen komen er, net als bij natuurlijke tanden, voedselresten en bacteriën op uw prothese. Bovendien kan een prothese verkleuren door nicotine, thee, wijn, medicijngebruik enz. U kunt uw prothese het beste reinigen met een speciale protheseborstel. Dit is een harde borstel en een speciaal reinigingsmiddel voor prothesen zonder schuurmiddel. Gebruik nooit heet water en chemische of agressieve reinigingsmiddelen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleek of bruistabletten. Deze middelen kunnen uw prothese beschadigen en het aanzien nadelig beïnvloeden.
Dagelijks zien wij mensen binnen komen voor reparaties aan hun kunstgebit. Schade aan de prothese ontstaat vaak tijdens het poetsen. De prothese is nat en glibberig, waardoor het gemakkelijk alle kanten opschiet. Hoewel je natuurlijk niet alle reparaties kunt voorkomen, geven wij wel altijd het advies om een laagje water in de wasbak te laten lopen of legt u er bijvoorbeeld een handdoek in. Daarmee wordt de val gebroken en de schade aan uw prothese blijft beperkt.
Toch nog een vraag?
Heeft u ook al de pagina 'Vergoedingen' gelezen?
Antwoord niet gevonden? Vul dan onderstaand formulier in. Wij trachten u spoedig te antwoorden.